Skip to main content

Over ons

Slagerij Alhoceima al ruim 40 jaar een begrip in de Staatsliedenbuurt

Alhoceima trendsetter in 1977

Oprichter Bachir Aouragh, vader van Mohammed Ali startte in 1977 slagerij Alhoceima en was daarmee trendsetter. Nadat hij door zijn goede vriend A.H.M Abdales van Mabroek, een van Nederlands eerste Marokkaanse Halal slagerijen uit Leiden, werd getipt over een over te nemen slagerij in Amsterdam, twijfelde hij geen moment. Dat was zijn droom. Hij verrichtte als een van de eerste islamitische slagerijen in de Staatsliedenbuurt pionierswerk, voordat buitenlandse slagerijen, groentewinkels en toko’s erbij kwamen en samen een unieke diversiteit aan de buurt gaven.

Het waren tevens de vaste klanten met liefde voor de wereldkeuken die Bachir diende. Alhoceima was destijds een soort opslagplaats voor allerlei lekkernijen uit vele regio’s van de wereld. De zaak groeide uit tot groothandel en is als gelijknamige groothandel Alhoceima in Sloterdijk, ondertussen een grote speler in de voedselindustrie voor buitenlandse levensmiddelen.

Expert in halal slachten

Daarnaast pionierde Bachir ook op het gebied van professioneel halal slachten op grote schaal. Vroeger moest je – als je echt halal vlees wilde hebben- zelf slachten, maar Bachir bracht daar verandering in. Hij runde een eigen afdeling op het (voormalig) abattoir Amsterdam en hield streng toezicht op het juist uitvoeren van het halal slachten, onder de hoogste voorwaarden qua hygiëne en behandeling van de dieren. Hij onderhield daarbij ook nauwe banden met Joodse rabbijnen, die het koosjer vlees keurde, omdat de richtlijnen tussen koosjer en halal veel gelijkenissen kent.

Eind jaren tachtig werden de groothandel en de slagerij overgedaan aan oudste zoon Karim Aouragh. De jongste zoon, Mohammed Ali was als kleine jongen toen ook vaak in de slagerij te vinden. Bachir bleef zijn slagerij en zijn klanten trouw. Tegen het einde van zijn loopbaan keerde Bachir terug naar de slagerij in de Staatliedenbuurt, terug naar de plek waar het ooit voor hem begon. Hij miste de buurt en Amsterdamse klanten maakten hem altijd blij. Bachir hielp graag en verloor nooit het humane uit het oog. Dienstverlening was voor hem net zo belangrijk als winst.

De traditie in ere: ambachtsvlees,
halal en tegen scherpe prijzen

Ondertussen heeft Mohammed de slagerij overgenomen en houdt daarmee de traditie van het leveren van kwaliteit in ere. Om precies te zijn: Ambachtsvlees, halal en tegen scherpe prijzen! Mohammed heeft heden ten dage dus exact eenzelfde instelling als zijn vader.

Langzamerhand zag slagerij Alhoceima de Staatsliedenbuurt veranderen van een volkswijk naar een ‘yuppenbuurt’. Dan zou je denken dat je als slagerij moet mee veranderen. Maar ondanks dat slager Hohammed Ali een moderne slagerij runt, gelooft hij ook dat je dicht bij jezelf moet blijven en dat is te zien aan het gevarieerde aanbod van tal van verse vleessoorten dat dagelijks in zijn vitrines prijkt.

Met de tijd mee maar
dezelfde authentieke kwaliteit als 40 jaar geleden

Mohammed: “Het valt me op dat met name jongeren weer terug willen naar authentiek vlees. Bijvoorbeeld een stuk rib-eye, dat makkelijk kan worden bereid of voor de barbecue een picanha, runderstaartstuk met zoveel mogelijk vet erop. Klanten zijn verbaasd dat ze de picanha hier aantreffen. Normaal moeten ze die bestellen via internet en vervolgens weer een paar dagen wachten. Wij hebben ‘m hier op voorraad”.

Ook Slagerij Alhoceima gaat met zijn tijd mee en heeft naast het vertrouwde adres op de Tweede Nassaustraat 5 nu ook een online slagerij waar men alles wat in de winkel te koop is ook online kan bestellen en kopen. Gemakkelijk vanuit huis kiezen, kopen en betalen en het later op een afgesproken datum en tijd ophalen of gemakkelijk gekoeld laten thuisbezorgen. Een eigentijdse manier van shoppen, maar nog steeds dezelfde authentieke kwaliteit zoals u al ruim 40 jaar gewend bent van slagerij Alhoceima.